شصتمین بولتن آماری سالانه اوپک منتشر شد

دبیرخانه اوپک شصتمین نسخه بولتن آماری سالانه خود را برای سال ۲۰۲۵ میلادی منتشر کرد؛ نشریه‌ای معتبر که با ارائه تازه‌ترین داده‌ها درباره وضعیت بازار جهانی نفت، تولید، تقاضا، ظرفیت پالایشی و صادرات کشورهای عضو و غیراوپک، تصویری جامع از تحولات انرژی جهان را ارائه می‌دهد.

به گزارش تجارت نفت به نقل از شانا به نقل از دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، این سازمان نسخه سال ۲۰۲۵ بولتن آماری سالانه خود (ASB) را روز چهارشنبه، دوم ژوئیه سال ۲۰۲۵ (۱۱ تیر ۱۴۰۴) در ساعت ۱۴ به وقت وین (۱۵ و ۳۰ دقیقه به وقت تهران) منتشر کرد. این رویداد به‌صورت حضوری و ویدئوکنفرانسی برگزار شد.

پس از سخنرانی هیثم الغیص، دبیرکل اوپک درباره این نشریه و نکات مهم آن، جاکوب مولنر، دانشیار و مدیر دانشگاهی آکادمی اجرایی WU، حامی این رویداد، هم سخنانی را ایراد کرد.

در ادامه این آیین، ویدئویی حاوی نکات برجسته این نشریه نمایش داده شد و این رویداد همچنین شامل یک سخنرانی و میزگرد با حضور تحلیلگران و کارشناسان بخش تحقیقات دبیرخانه اوپک بود.

بولتن آماری سالانه اوپک از مهم‌ترین نشریات این سازمان است که برای نخستین بار در سال ۱۹۶۵ منتشر شد و همچنان طیف گسترده‌ای از آمار و ارقام مربوط به صنعت انرژی جهان، به‌ویژه نفت و گاز طبیعی، همچنین شاخص‌های اصلی اقتصادی را که یکی از منابع اطلاعاتی قابل‌اعتماد برای مسئولان، سیاست‌گذاران، کارشناسان صنعت، تحلیلگران، پژوهشگران، اعضای دانشگاه و دیگر سهامداران به‌شمار می‌رود، ارائه می‌دهد.

این نشریه همچنین داده‌های سالانه جامعی را درباره زنجیره تأمین نفت و گاز جهان، به‌ویژه درباره ۱۲ کشور عضو اوپک، ۱۰ کشور شرکت‌کننده در منشور همکاری اوپک و غیر اوپک و بسیاری از کشورهای دیگر که بر اساس منطقه جغرافیایی و مناطق اقتصادی اصلی در سراسر دنیا گروه‌بندی شده‌اند، فراهم می‌کند.

نکات برجسته بولتن آماری سالانه اوپک، شامل داده‌ها تا پایان سال ۲۰۲۴ میلادی به شرح زیر است:

۱. تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۴ نسبت به سال پیش از آن (۲۰۲۳) روزانه یک میلیون و ۴۹۰ هزار بشکه (۱.۵ درصد) افزایش یافت و به‌طور میانگین ​​به ۱۰۳ میلیون و ۸۴۰ هزار بشکه در روز رسید. تقاضای نفت در سال ۲۰۲۴ نسبت به سال پیش از آن تا حدودی در هر منطقه با افزایش همراه بود و بیشترین افزایش در کشورهای آسیایی غیر عضو سازمان توسعه و همکاری‌های اقتصادی (اوئی‌سی‌دی) چین، هند، خاورمیانه، آفریقا، آمریکای جنوبی و کشورهای عضو اوئی‌سی‌دی در اروپا ثبت شد. تقاضای نفت در کشورهای عضو اوپک در سال ۲۰۲۴ ثابت بود و نسبت به سال ۲۰۲۳ میلادی روزانه ۱۲۰ هزار بشکه یا ۱.۳ درصد افزایش یافت.

۲. مجموع تولید نفت خام جهان در سال ۲۰۲۴ در مقایسه با سال ۲۰۲۳، روزانه ۷۷۰ هزار بشکه یا ۱.۰ درصد کاهش یافت، این نخستین کاهش سالانه پس از سه افزایش سالانه پیاپی از سال ۲۰۲۰ به شمار می‌آید که ​​به میانگین روزانه ۷۲ میلیون و ۵۸۰ هزار بشکه رسید. تولید نفت خام اعضای اوپک و تولیدکنندگان غیراوپک حاضر در بیانیه همکاری، نسبت به سال گذشته میلادی به ترتیب روزانه ۵۷۰ هزار بشکه یا ۲.۱ درصد و روزانه ۷۸۰ هزار بشکه یا ۵.۲ درصد کاهش یافت، در حالی که تولید نفت خام کشورهای خارج از بیانیه همکاری اوپک و غیراوپک روزانه ۵۸۰ هزار بشکه در روز یا ۱.۸ درصد افزایش یافت.

۳. ظرفیت جهانی پالایش نفت در سال ۲۰۲۴ نسبت به سال پیش از آن با روزانه یک میلیون و ۴۰ هزار بشکه افزایش به ۱۰۳ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه در روز رسید. کشورهای غیرعضو اوئی‌سی‌دی به ویژه چین، هند و خاورمیانه، بیشترین افزایش ظرفیت پالایش را ثبت کردند. ظرفیت پالایشگاه‌ها در کشورهای عضو اوئی‌سی‌دی طی سال ۲۰۲۴ میلادی برای نخستین بار از سال ۲۰۱۹ روزانه ۱۶۰ هزار بشکه نسبت به سال پیش از آن افزایش یافت، زیرا افزایش ظرفیت پالایشگاه‌ها در کشورهای عضو اوئی‌سی‌دی در قاره آمریکا با تعطیلی پالایشگاه‌ها در کشورهای عضو اوئی‌سی‌دی اروپا و کشورهای عضو اوئی‌سی‌دی آسیا و اقیانوسیه جبران شد. در سطح جهانی، توان عملیاتی پالایشگاه‌ها در سال ۲۰۲۴ در پی رشد بهره‌گیری از ظرفیت ‌پالایشی در کشورهای عضو اوئی‌سی‌دی قاره آمریکا و منطقه غیر عضو اوئی‌سی‌دی، از جمله خاورمیانه، آفریقا، هند و دیگر شورهای آسیایی، با افزایش ۰.۶ درصدی یا روزانه ۵۲۰ هزار بشکه‌ای به ۸۵ میلیون و ۹۷۰ هزار بشکه در روز رسید.

۴. کشورهای عضو اوپک در سال ۲۰۲۴ به‌طور میانگین روزانه ۱۹ میلیون و ۱۰ هزار بشکه نفت خام صادر کردند که در مقایسه با سال ۲۰۲۳، روزانه ۷۰۰ هزار بشکه یا ۳.۵ درصد کاهش نشان می‌دهد. با پیروی از الگوی مشابه سال‌های گذشته، بخش عمده‌ای از نفت خام کشورهای عضو اوپک شامل ۱۳ میلیون و ۶۷۰ هزار بشکه یا ۷۱.۹ درصد به آسیا صادر شد. صادرات فرآورده‌های نفتی اعضای اوپک در سال ۲۰۲۴ به میانگین روزانه ۵ میلیون و ۷۰ هزار بشکه رسید که در مقایسه با سال ۲۰۲۳، ۲۹۰ هزار بشکه در روز یا ۶.۱ درصد افزایش نشان می‌دهد.

۵. ذخایر اثبات‌شده نفت خام جهان در پایان سال ۲۰۲۴ به ۱۵۶۷ میلیارد بشکه رسید که در مقایسه با سال ۲۰۲۳، ۲ میلیارد بشکه یا ۰.۱ درصد افزایش نشان می‌دهد. ذخایر اثبات شده نفت خام در کشورهای عضو اوپک در پایان سال ۲۰۲۴ روی رقم ۱۲۴۱ میلیارد بشکه ثابت ماند.

بولتن آماری امسال به‌صورت نسخه تعاملی و پی‌دی‌اف در وب‌سایت اوپک همچنین از طریق برنامه‌ای هوشمند سازگار با سیستم‌های عامل‌ iOS و Android در دسترس خواهد بود. جزئیات بیشتر در این زمینه پس از انتشار بولتن ارائه می‌شود.