به گزارش تجارت نفت به نقل از خبرگزاری رویترز، تحلیلگران پس از تشدید تنشها در خاورمیانه، برآوردهای خود درباره قیمت نفت را اندکی افزایش دادهاند، اما بازگرداندن کاهش عرضه داوطلبانه اضافه هشت کشور ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپکپلاس) و چشمانداز تقاضای ضعیف همچنان بر قیمتهای نفت خام تأثیر میگذارد.
یک نظرسنجی از ۴۰ اقتصاددان و تحلیلگر در ماه ژوئن نشان میدهد قیمت نفت خام برنت در سال ۲۰۲۵ بهطور میانگین ۶۷ دلار و ۸۶ سنت برای هر بشکه خواهد بود که نسبت به پیشبینی ۶۶ دلار و ۹۸ سنتی ماه مه افزایش نشان میدهد، در حالی که نفت خام شاخص دابلیوتیآی آمریکا ۶۴ دلار و ۵۱ سنت برای هر بشکه برآورد میشود که بالاتر از پیشبینی ۶۳ دلار و ۳۵ سنت در ماه گذشته میلادی است.
طبق دادههای گروه مالی بورس اوراق بهادار لندن (LSEG)، قیمتهای دو شاخص برنت و دابلیوتیآی تاکنون در سال جاری میلادی به ترتیب حدود ۷۰ دلار و ۸۰ سنت و ۶۷ دلار و ۵۰ سنت به ازای هر بشکه بوده است.
درگیری نظامی رژیم صهیونیستی و آمریکا با ایران منجر به نوسانهای شدید قیمت نفت در ماه جاری میلادی شده است، بهطوری که قیمت نفت خام شاخص برنت پیش از سقوط به ۶۷ دلار و ۱۴ سنت پس از آتشبس، به ۸۱ دلار و ۴۰ سنت به ازای هر بشکه رسید.
سوورو سارکار، تحلیلگر ارشد انرژی در بانک دیبیاس (DBS) در این باره گفت: ما پیشبینی میکنیم منطقه در وضع بحرانی باقی بماند و این اوضاع به نوسانهای طولانیمدت قیمت نفت در روزها و هفتههای آینده منجر خواهد شد.
با این حال بسیاری از تحلیلگران افزایش قیمت ناشی از این درگیری را موقتی میدانستند و مانع از هرگونه تشدید جدی در منطقه میشدند.
سیروس د لا روبیا، اقتصاددان ارشد بانک تجاری هامبورگ گفت: تا زمانی که تولید خلیج فارس به قوت خود باقی بماند، بازگشت کاهش عرضه داوطلبانه اضافه هشت عضو اوپکپلاس به بازارهای جهانی نفت و ذخیرهسازیهای کافی باید افزایش قیمت نفت خام را محدود کند.
وی افزود: اگر درگیری ایران و رژیم صهیونیستی گسترش نیابد، انتظار داریم قیمتها به سمت عوامل بنیادی بازگردد.
در همین حال هشت عضو ائتلاف اوپکپلاس با بازگرداندن روزانه ۴۱۱ هزار بشکه دیگر از کاهش عرضه داوطلبانه اضافه خود برای ماههای مه و ژوئن و ژوئیه موافقت کردند و مجموع این ارقام از ماه آوریل تاکنون به یک میلیون و ۳۷۰ هزار بشکه در روز رسیده است.
هشت کشور این ائتلاف در حال بررسی بازگرداندن روزانه ۴۱۱ هزار بشکه دیگر از کاهش عرضه داوطلبانه خود برای ماه اوت هستند که در صورت تصویب، مجموع این رقم از آوریل ۲۰۲۵ به روزانه یک میلیون و ۷۸۰ هزار بشکه معادل بیش از ۱.۵ درصد از تقاضای جهانی نفت میرسد.
هشت عضو ائتلاف اوپکپلاس از ماه آوریل امسال کاهش عرضه داوطلبانه اضافه روزانه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکهای خود را بهصورت مرحلهای بازگرداندهاند.
این تصمیم در ادامه روند تسریعشده برای بازگرداندن کاهش عرضه داوطلبانه اضافه هشت عضو اوپکپلاس در ماههای مه، ژوئن و ژوئیه گرفته میشود.
متیو شروود، تحلیلگر ارشد کالا در مؤسسه ئیآییو (EIU) در این باره گفت: این افزایشها تأثیری قابلتوجه بر احساسات در بازاری دارند که از پیش از تأثیر سیاست تجاری آمریکا بر تقاضای جهانی وحشت داشته است.
شروود افزود: ما انتظار داریم اوپکپلاس در افزایش تولید احتیاط کند و حتی در نخستین نشانههایی که نشان میدهد قیمتها ممکن است بهطور قابلتوجهی کاهش یابد، برنامهها را بهطور نامحدود متوقف کند.
در همین حال تحلیلگران انتظار دارند تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۵ بهطور میانگین روزانه بیش از ۷۳۰ هزار بشکه افزایش یابد، در حالی که در نظرسنجی پیشین این رقم ۷۷۵ هزار بشکه در روز بود.
در حالی که توافق تجاری بین ایالات متحده آمریکا و چین تا حدودی نگرانیهای مربوط به تقاضا را کاهش داده است، بازارها با احتیاط به تأثیر آن نگاه میکنند.
توبیاس کلر، تحلیلگر یونی کردیت گفت: توافق تجاری آمریکا و چین ممکن است با بهبود احساسات بازار و جریانهای تجاری، تقاضای نفت را تا حدودی افزایش دهد، اگرچه تأثیر آن احتمالاً محدود و تحت تأثیر پویاییهای گستردهتر اقتصادی و عرضه خواهد بود.