هاشم اورعی کارشناس انرژی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه برای توسعه نفت ابتدا باید بخش مورد نظر و سرمایه مورد نیاز ارزیابی شود، گفت: ابتدا باید ارزیابی کنیم کدام بخش را میخواهیم توسعه دهیم، به عنوان مثال چه میزان افزایش تولید داشته باشیم و یا کدام میدان را توسعه دهیم.
وی اضافه کرد: روند مثبت مذاکرات میتواند برای سرمایه گذاری در صنعت نفت راهگشا باشد و حضور سرمایه گذاران خارجی را از این طریق شاهد باشیم.
این کارشناس انرژی با اشاره به اینکه سرمایه گذاری در صنعت نفت باید به صورت کلان صورت پذیرد، خاطرنشان کرد: جذب بیش از ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری حاصل نگاه خوشبینانهای است که مسیری را طی کنیم که عراق طی کرده که سرمایه گذاران آمریکایی سرمایه گذاری کردهاند اگر بخواهیم این مسیر را طی کنیم به چند صد میلیارد دلار سرمایه گذاری داخلی و خارجی وجود داشته باشد.
اورعی اضافه کرد: توسعه صنعت نفت تنها به سرمایه گذاری نیاز ندارد بلکه فناوری، نیروی انسانی و تجهیزات از ملزوماتی است که باید در کنار سرمایه گذاری وجود داشته باشد.
به گفته این کارشناس انرژی به سرمایهای که در بخش گاز نیازمندیم و آنطور که معاون برنامهریزی وزیر نفت گفته است ۸۰ میلیارد دلار است و با توجه به اینکه در این بخش مشکل حادتری وجود دارد و کمبود داخلی داریم باید توجه ویژه ای به این بخش شود. چرا که بر اساس گزارشهای موجود این احتمال وجود دارد که تا سال ۱۴۰۶ نزدیک به ۷۰۰ میلیون متر مکعب کسری گاز داشته باشیم.
وی اضافه کرد: در صورتی که فشار حد اکثری از سوی آمریکا ادامه داشته باشد ارتباط ایران با سایر کشورها کاهش پیدا میکند و به دلیل عدم امکان سرمایه گذاری و امکان تجهیز فناوریهای به روز بعید به نظر میرسد که توسعهای در بخش بالا دستی داشته باشیم.
اورعی توضیح داد: با وجود تحریمها راهی برای جذب سرمایه گذاری خارجی وجود ندارد و مسألهای شعار گونه است حتی ین و روسیه با وجود تفام نامههای موجود اقدامی درخور توجه انجام ندادهاند.
وی ادامه داد: امکان سرمایه گذاری داخلی هست اگر شرایط باشد اما وزارت نفت علاقهای به ورد بخش خصوصی ندارد برای اکتشاف میدان گازی کیش سه شرکت خصوصی کنسرسیومی با وزارت نفت تشکیل دادند و در نهایت وزارت نفت تصمیم بر کنار گذاشتن این شرکتها کرد. دولت آمادگی لازم را برای اینکه مدیریت را به بخش خصوصی دهد ندارد و جذب سرمایه گذاری داخلی دشوار میشود.
این کارشناس انرژی خاطر نشان کرد: سرمایه گذاری در صنعت نفت اقدامی بلند مدت است برای اینکه سرمایه گذاری در این بخش انجام شود به ثبات سیاسی و اقتصادی نیازمندیم.
وی در رابطه با جذب سرمایه خرد اضافه کرد: برای جذب سرمایه خرد، بازار سرمایه امکان جذب دارد اما باید در نظر داشت که سرمایههای خرد برای سرمایه گذاریهایی صورت میگیرد که بازگشت سرمایه و سود در کوتاه مدت باشد و افرادی که سرمایه گذاری میکنند از منافع آن استفاده کنند در حالی که بخش بالا دستی به سرمایه گذاریهای یک تا دو دههای نیاز دارد به همین دلیل کمتر کسی حاضر سرمایه گذاری در این بخش میشود
وی ادامه داد: همچنین باید در نظر داشت که بحث مالکیت وجود دارد مردم اعتماد خود را از دست داده و جایی سرمایه گذاری کنند که دولت در آن دستی دارد و اگر دو انتخاب داشته باشند یکی بازارهای دیگر مانند خرید طلا و دلار و دیگری سرمایه گذاری در صنعت نفت قطعاً خرید طلا را انتخاب میکنند.